Webbhotell

Ett webbhotell är ett företag med en eller flera webbservrar som hyr ut plats på dessa till privatpersoner, organisationer och företag för att de ska kunna publicera sina webbplatser och webbapplikationer.  Oftast ingår x antal epostkonton och möjlighet att läsa dessa online genom så kallad webmail. Dessutom ges tillgång till ett ftp-konto som möjliggör uppladdning av filer till servern. Vissa, men inte alla, erbjuder en kontrollpanel som man kan administrera sitt konto med. Hur denna kontrollpanel fungerar och vad man kan göra med den varierar mellan webbhotellen. Olika webbhotell har olika utrymmen, möjligheter, utrymmen, support och avtalslängd. Valet av webbhotell kan få betydelse för din webbsatsning och det gäller att även se till framtida behov. Det är möjligt att byta webbhotell och oftast är det ganska enkelt, men ibland kan det vara både struligt och tidskrävande. Möjligheterna att byta begränsas också av eventuella avtal om man inte bortser från risken att behöva betala dubbelt.

Test av webbhotell

Med jämna mellanrum genomförs tester av webbhotell. Dessa tester genomförs av olika aktörer, men mig veterligen finns inget oberoende konsumenttest som genomförs av någon myndighet. Exempel på aktör som genomför test av webbhotell är IDG och Internetworld.

Större krav på driftsäkerhet och snabbhet

Många webbhotell innebär att många kunder finns på en och annan server, det är ofta standardlösningar till förhållandevis lågt pris. För företag som ställer större krav på snabbhet och driftsäkerhet är det bättre alternativet att välja webbhotell med dedikerad server som VMI.

Numera har snabbheten, det vill säga hur snabbt servern svarar och hur snabbt en webbsida laddas, fått större betydelse som rankingfaktor för SEO. Google ser till användarupplevelsen och har gett användarens upplevelse större vikt för att bedöma hur en hemsida förtjänar att ranka i sökresultatet.

Lämna en kommentar